景观视频教程

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

建筑 / 体育建筑 2019-8-28 15:23 ? 作品由「子林」上传,最终解释权归作者所有 子林

巴塞罗那市议会发起了一场建筑竞赛,旨在重新规划城市内部街区的景观,并打造一座包含恒温泳池和体育场的体育中心。获胜方案的价值在于它为独栋绿化建筑与城市街区的景观整合提出了一个可持续性的解决方案。

The Barcelona City Council held an architectural competition for the landscape planning of an interior urban block and a sports facility consisting of an indoor heated swimming pool and a sports court.?The winning proposal was valued for its landscape integration of a singular greened building in an interior urban block and for its commitment to sustainability and respect for the environment.

▼建筑外观,exterior view

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

绿色基础设施与城市再生

URBAN REGENERATION WITH A GREEN INFRASTRUCTURE

规划之前的场地结构较为混乱,包含大量的住宅空间。住宅之间夹杂着运动场地和一个荒废的游泳池。硬质铺地和混凝土墙丝毫没有绿植的点缀。设计团队通过将运动场和游泳池集中在同一座建筑当中而得到了用于建造新花园的空地。整个项目如同一座由渗透性表面构成的“花园”:其内部的斜坡与种满绿植的外部斜坡形成连接,将社交与生态功能融为一体。

▼原始场地环境,urban environment prior to the intervention

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼设计示意:内部的斜坡与种满绿植的外部斜坡形成连接,design concept:?the unleveled slopes are bridged with green slopes

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

The urban environment prior to the intervention was an unstructured space consisting of a sum of residual spaces. A space occupied by a sports court tucked between neighboring buildings, and a pool of obsolete facilities. An urban landscape of hard pavement, concrete walls and total absence of vegetation. The concentration of the two facilities in a single building allowed to free space to create a new garden. A space of permeable surfaces, where the unleveled slopes are bridged with green slopes. A place of social relationship, preamble to the new facility. A garden that provides quality of life and serves as a support of biodiversity.

▼一座由渗透性表面构成的“花园”,a space of permeable surfaces

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

体量整合,使建筑成为花园的一部分

VOLUMETRIC INTEGRATION,

THE BUILDING IS ONE

FURTHER ELEMENT OF

THE GARDEN

新的建筑由两个大型空间叠加而成。一层是恒温水池,二层是体育场。建筑的体量半埋于地下,以适应两条街道之间的水平高度差异。朝向Sant Iscle大街的立面拥有明显的城市特征,角落的门廊向路边延伸,吸引着人们进入。围绕在建筑周围的绿色走廊尽可能地降低了建筑对于花园环境的干扰,使建筑本身成为构成花园的另一个元素。

▼剖面图,section

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

The new facility is composed

by the overlap of two large spaces; Heated swimming pool on the ground floor and sports court on the upper floor. The building is placed half-buried, adapting

to the topography and

bridging the difference in level between the two streets. The facade to Sant Iscle Street has an urban character, with a corner porch that extends the sidewalk and invites us to enter. The building minimizes its impact to the garden with a green gallery that surrounds it. The volume is one more element of the garden, not mimicking but dialoguing with it.

▼朝向Sant Iscle大街的立面拥有明显的城市特征,the facade to Sant Iscle Street has an urban character

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼角落的门廊吸引着人们进入,the?corner porch invites people to enter

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼另一侧的入口,entrance on the other side

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼环绕建筑的绿色走廊,the?green gallery that surrounds the building

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼首层恒温泳池,the heated swimming pool on the ground floor

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼二层体育场,the?sports court on the upper floor

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼绿色立面,the green facade

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

自给自足的被动式建筑

ENERGY EFFICIENCY AND SELF-SUFFICIENCY PASSIVE ARCHITECTURE

建筑设计采用了被动式建筑的标准。天窗和窗户由传感器进行监控,确保室内拥有适宜的交叉通风。紧凑的嵌入式体量最大程度地减少了立面的热损失。以日照的方向为依据,隔热层被选择性地置入建筑的外立面。

The design of the building has been carried out with passive architecture criteria. Skylights and windows,

monitored by sensors, ensure proper cross-ventilation. The compact and embedded volume in the ground minimizes the fa?ade surface avoiding thermal losses. The thermal insulation of the whole enclosure has been selectively treated according to solar orientation.

▼窗户细部,window detailed view

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

高效的系统

USE OF HIGH EFFICIENT SYSTEMS

建筑中设有气动热系统,能够收集热量并用于生产热水。照明方面则安装了根据自然采光状况而调节的能源控制系统。

The building has an aerothermal system that allows the recovery of heat for the production of hot water. The lighting has power control systems depending on the natural lighting.

▼夜间灯光效果,exterior view by night

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

提供可再生能源

RENEWABLE ENERGY PRODUCTION

屋顶平台上覆盖着光伏板,能够生成建筑所需的90%的能量。

The photovoltaic panels occupy the entire roof deck and generate 90% of the energy in the building.

▼体育场天花板,ceiling view of the sports court

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

木结构

WOODEN STRUCTURE

木材的优良属性体现在生命周期方面,这也是该建筑选用层压木预制系统的原因。此外,木结构还为建筑赋予了良好的机械性能、轻盈的体量以及较短的施工时间。

The excellent characteristics of the wood in relation to its lifecycle,

was one of the reasons for choosing the prefabricated system in laminated wood. It was also assessed its good mechanical performance,

its lightness and its short construction time.

▼木结构细部,wooden structure detailed view

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

施工系统和材料可持续的绿色立面

CONSTRUCTIONS SYSTEMS AND MATERIALS SUSTAINABILITY GREEN FA?ADE

环绕在建筑周围的绿色走廊能够过滤光线,使三个立面不会受到太阳辐射的伤害。水培种植系统拥有轻盈和耐久的特性、强大的水分保持力以及安装上的便捷性。

A green gallery surrounds the building by filtering the light and protecting from solar radiation on three of its facades. The plantation system is hydroponic, chosen for its lightness, the durability of the substrate, the capacity of water retention and ease of installation.

▼水培种植系统与立面相结合,the plantation system integrated with the building facade

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

水源回收

THE WATER RECYCLING

地下层装有一个大型的水箱,能够收集从屋顶流下来的雨水,并借助水培种植系统来为整个立面的绿化提供灌溉。花园场地的斜坡底部装有排水带,能够将收集到的雨水送回地下水位。

A large tank located in the basement collects the water from the roof for recycling and use for the entire irrigation of the green fa?ade by means of a hydroponic system. In the garden’s site development, draining strips at the bottom of the slopes collect rainwater to return it to the water table.

▼花园和户外景观,the garden and outdoor landscape

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼场地平面图,site plan

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼首层平面图和体育场层平面图,?ground floor plan & sports court floor plan

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

▼横剖面图,cross section

Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera

TURó DE LA PEIRA′S SPORTS CENTER AND LAYOUT OF THE INTERIOR URBAN BLOCK

ADDRESS: SANT ISCLE STREET 50-54, 08031 BARCELONA – SPAIN

CONSTRUCTION TIME FRAME: 2016-2018

FLOOR AREA: 4.430 m2 BUILDING + 3.952 m2 LANDSCAPING

OWNER: INSTITUT BARCELONA ESPORTS (IBE) AJUNTAMENT DE BARCELONA

ARCHITECTS: ANNA NOGUERA JAVIER FERNANDEZ

WEBSITE: https://www.annanoguera.com/

CONTACT E-MAIL: arquitectura@annanoguera.com

PHOTOGRAPHER: ENRIC DUCH https://enricduch.com/projects/work/

VIMEO LINKS:

EXECUTIVE PRODUCTION: ARQUITECTURA ANNA NOGUERA

DIRECTED AND EDITED BY: MIGUEL ALCALDE

PHOTOGRAPHY: DANIEL MARTíNEZ

https://vimeo.com/350209835/d7d0405a9f

COLLABORATORS:

ARCHITECTURAL ENGINEER: DíDAC DALMAU

STRUCTURES: MANEL FERNáNDEZ, TON COLL (BERNUZ FERNáNDEZ SLP)

PROJECT DEVELOPMENT: CARLES RUBIO, JAVIER LóPEZ, LARA FERRER, MARC BUSQUETS

LANDSCAPE: ANNA ZAHONERO, PEPA MORáN, VíCTOR ADORNO

ENGINEER: XAVIER SALTó

ENERGY SUSTAINABILITY & SIMULATIONS: MICHEEL WASSOUF(ENERGIEHAUS), OLIVER STYLE (PROGETIC)

LIGHTING DESIGNER: SUSAETA ILUMINACIóN

PRICED BILL OF QUANTITIES: SALVADOR SEGURA, CRISTINA CARMONA (ARDèVOL CONSULTORS)

More:?Arquitectura Anna Noguera。更多请至:Arquitectura Anna Noguera on gooood

本文转自 gooood
收藏本文
设计师 | 中国
Turó de la Peira体育中心,巴塞罗那 / Arquitectura Anna Noguera